رینوپلاستی چیست، انواع مدل عمل رینوپلاستی

بینی، عضو مرکزی صورت است، و به همین علت عدم تقارن یا بد شکلی های بینی، تاثیر بسیار زیادی بر زیبایی و اعتماد بنفس انسان ها دارد؛ از همین بابت، افرادی که از ظاهر بینی خود ناراضی هستند، گاها به عمل زیبایی بینی یا همان عمل رینوپلاستی (Rhinoplasty) روی می‌آورند. این جراحی انواع مختلفی دارد و بیشتر از 60 سال است که در ایران انجام میشود؛

تکنیک های اصلی رینوپلاستی شامل جراحی بینی باز و بسته؛ مدل های جراحی شامل بینی فانتزی یا عروسکی، بینی نیمه فانتزی و بینی طبیعی میباشد که میتوان برای انواع بینی گوشتی، استخوانی، عقابی و … آن را اجرا کرد. همچنین جراحی های ترکیبی با اهداف زیبایی و درمانی نیز مانند «تیپ پلاستی»، «سپتورینوپلاستی»، «رینوپلاستی اصلاحی» و «توربینوپلاستی» وجود دارند، که یک تیر و دو نشان هستند.

بررسی انواع عمل رینوپلاستی بینی ‌‌

 

همان‌طور که گفته شد؛ انواع عمل‌های بینی با اهداف زیبایی و درمانی انجام می‌شود. در ادامه به معرفی انواع عمل‌های بینی با کاربرد درمانی می‌پردازیم و سپس به بررسی عمل‌های بینی با کاربرد زیبایی خواهیم پرداخت. 

انواع عمل بینی بر اساس اهداف درمانی

 

انواع تکنیک‌های زیر با هدف رفع مشکلات تنفسی ساختاری بینی انجام می‌شوند:

  • سپتوپلاستی یا عمل انحراف تیغه بینی؛ سپتوم، تیغه‌ای است که حفره‌ها و سوراخ‌های بینی را از هم جدا می‌کند و دارای ساختار غضروفی و استخوانی شکل است. برخی افراد، به صورت ژنتیکی یا در اثر تصادف، دچار انحراف تیغه بینی هستند. انحراف تیغه بینی می‌تواند؛ عبور جریان هوا در داخل سوراخ‌های بینی را با مشکل مواجه کرده و باعث انسداد راه‌های هوایی شود. این اتفاق می‌تواند، مشکلاتی مانند سینوس مزمن، خونریزی‌های مکرر و پولیپ را نیز بهبود بخشد. با انجام سپتوپلاستی می‌توان، مشکلات مربوط به انحراف تیغه بینی را درمان نمود.
  • توربینوپلاستی یا جراحی شاخک بینی؛ بینی دارای سه شاخک «فوقانی»، «میانی» و «تحتانی» است، که به گرم کردن هوای تنفسی رسیده به شش‌ها کمک می‌کنند. اگر به هر دلیلی، مانند آلرژی، شاخک‌ها بیش از اندازه بزرگ شوند؛ می‌توانند باعث انسداد راه‌های هوایی شوند. برای رفع این مشکل، جراحی «توربینوپلاستی» انجام می‌شود. در این نوع جراحی بینی، پزشک با تکنیک‌های مختلفی، مانند استفاده از فرکانس رادیویی، سوزاندن شاخک‌ها، برش سرد و «توربینکتومی»، شاخک‌های بینی را اصلاح و ترمیم می‌کند.

انواع عمل رینوپلاستی با هدف زیبایی

در زیر به معرفی انواع عمل رینوپلاستی بینی با اهداف زیبایی می‌پردازیم:

  1. عمل رینوپلاستی طبیعی؛ در جراحی رینوپلاستی طبیعی تلاش می‌شود تا بسیاری از مشکلات بینی مانند برجستگی روی پل بینی، بیرون زدگی بیش از حد بینی، عدم تقارن و ناهماهنگی‌های روی بینی به شکلی طبیعی و استاندارد ترمیم و بازسازی شوند. این باعث می‌شود تا شکل و فرم بینی با سایر اجزای صورت متناسب و هماهنگ شود. در جراحی رینوپلاستی طبیعی، پزشک سعی می‌کند بافت‌های بینی راه خیلی دستکاری نکند، اگرچه گاهی برای ایجاد خط کانتور درست و اصلاح افتادگی نوک بینی نیاز به برش یا پیوند غضروفی است. 
  2. عمل رینوپلاستی فانتزی؛ برخی از افراد تمایل دارند که مطابق با چهره افراد مشهور فرم بینی خود را تغییر دهند. کوچک کردن بینی، ایجاد زاویه روی بینی و نوک تیز کردن بینی یکی از مهم‌ترین تغییراتی است که افراد برای داشتن چهره متفاوت روی بینی خود انجام می‌دهند. انتخاب مدل بینی فانتزی کمک می‌کند تا شما بتوانید به چنین اهدافی دست پیدا کنید. در جراحی بینی فانتزی حجم بینی تا حد زیادی کاهش پیدا کرده، ارتفاع بینی کوتاه‌تر شده و بینی باریک‌تر خواهد شد. علاوه بر این زاویه بین بینی و لب‌ها افزایش پیدا می‌کند، طوری که نوک بینی بسیار سر بالا به نظر می‌رسد و سوراخ‌های بینی به شکل مشهود‌تری نمایان می‌شوند. برای چنین اصلاحاتی گاهی ممکن است نیاز به پیوند غضروفی یا گرافت به شکل طبیعی و مصنوعی باشد. در این صورت پزشکان از ایمپلنت‌های سیلیکونی یا غضروف‌های طبیعی بدن مانند غضروف‌های لاله گوش و غضروف‌های بین دنده‌ها استفاده خواهند کرد. 
  3. عمل رینوپلاستی نیمه فانتزی؛ همانطور که از نام این تکنیک جراحی زیبایی بینی پیداست تغییرات به شکلی کمتر از بینی فانتزی اعمال خواهند شد. از طرفی تغییرات ظاهری به اندازه بینی طبیعی، جزئی نخواهند بود. در واقع در این نوع جراحی، شیب کمی روی پل بینی ایجاد می‌شود. تغییرات ایجاد شده در عمل بینی نیمه فانتزی به اندازه بینی فانتزی مشهود نخواهند بود. 
  4. عمل رینوپلاستی اصلاحی یا ترمیمی؛ جراحی رینوپلاسی با هدف اصلاح و ترمیم مشکلات جراحی اولیه انجام می‌شود. به دلایل مختلف مانند عدم مهارت پزشک یا عدم رعایت مراقبت‌های اصولی بعد از جراحی ممکن است نتایج رینوپلاستی تحت تاثیر قرار گرفته و بینی از شکل و حالت مورد نظر خارج شود. انجام جراحی بینی ترمیمی نسبت به جراحی اولیه پیچیده‌تر است، زیرا بافت‌ها باید مجدد تحت جراحی قرار بگیرند. 
  5. عمل رینوپلاستی بینی کج؛ به دلایل مختلف ممکن است تیغه بینی از چهارچوب اصلی خود خارج شده و کج به نظر برسد. پیچ خوردن غضروف‌ها، شکستگی استخوان‌ بینی به دلیل آسیب، صدمات ورزشی، مشکلات ژنتیکی و… همگی باعث می‌شوند تا دیواره بینی از موقعیت اصلی خود خارج شده و کج به نظر برسد. انحراف تیغه بینی نیز یکی از علت‌های کج شدن بینی است. در اکثر موارد انحراف تیغه بینی یک مشکل ژنتیکی محسوب می‌شود. کج شدن بینی می‌تواند با مشکلات تنفسی، خونریزی تشدید، آلرژی و غیره همراه باشد. 
  6. با انجام جراحی رینوپلاستی بینی می‌توان دیواره کج بینی را اصلاح نمود و در موقعیت درست قرار داد. عملی که برای اصلاح انحراف تیغه بینی در نظر گرفته می‌شود سپتورینوپلاستی نام دارد. 

سوالات متداول

درواقع واژه «عمل بینی» شامل تمامی انواع جراحی هایی است که روی دماغ انجام میشود؛ حال میتواند اهداف زیبایی داشته باشد، یا درمانی مانند عمل «سپتوپلاستی» و «توربینوپلاستی». اما رینوپلاستی اختصاصا به جراحی هایی که با اهداف زیبایی یا همان جراحی زیبایی بینی است، گفته میشود.

عوارض و خطرات این عمل جراحی، میتواند شامل موارد عمومی که برای همه جراحی ها است، مانند عفونت، خونریزی و واکنش های آلرژیک به مواد بیهوشی باشد. دسته دوم، عوارض اختصاصی رینوپلاستی است که فقط برای تعداد خیلی کمی از بیماران اتفاق می افتد و شامل عدم تقارن بینی، مشکلات تنفسی، تغییر در حس بویایی و یا عدم داشتن نتیجه رضایت بخش است که نیاز به جراحی ترمیمی پیدا میکنند.

بله، رینوپلاستی بدون عمل جراحی، که به عنوان “رینوپلاستی غیر جراحی” یا “رینوپلاستی مایع” نیز شناخته می‌شود، امکان‌پذیر است! در این روش، از تزریق فیلرهای پوستی مانند اسید هیالورونیک برای تغییر شکل بینی استفاده می‌شود. این فیلرها می‌توانند برای رفع ناهمواری‌ها، بالا بردن پل بینی، یا اصلاح عدم تقارن بینی به کار روند. رینوپلاستی غیر جراحی نتایج موقتی دارد و معمولاً بین 6 ماه تا 2 سال دوام دارد، بسته به نوع فیلر استفاده شده. این روش برای تغییرات جزئی مناسب است و نمی‌تواند مشکلات ساختاری بزرگتر یا مشکلات تنفسی را اصلاح کند.

هنگام انجام جراحی، شما کاملا بیهوش میشوید و هیچ دردی را احساس نخواهید کرد! اما دوران نقاهت بعد از عمل، ممکن است درد داشته باشد که میزان آن، بسته به هر شخصی متفاوت هست. همچنین سختی هایی مانند نحوه خوابیدن و غذا خوردن و حرف زدن را خواهید داشت. البته که پزشک برای کاهش درد شما ممکن است داروی مسکن تجویز کند؛ همچنین استفاده از کمپرس سرد، تاثیر بسیار خوبی بر کاهش درد و کوتاه شدن دوران نقاهت خواهد داشت.